Default welcome msg!

A méhek és a méz szerepe

Miért fontosak a méhek a mindennapi életünkben?

Mi lenne, ha a méhek nem poroznák be a növényeinket, gyümölcsfáinkat és virágainkat? Mennyi termésre számíthatnánk?

E kérdések nem csak költői felvetések, hanem komoly, súlyos momentumai mindennapi életünknek. Hiszen ha a méhek nem porozzák be növényeinket, akkor termésre sem számíthatunk. A növénytermesztés és a méhészet szorosan összekapcsolódik, hiszen a szorgos kis rovarjaink nem tudnának olyan anyagokat termelni, melyek az ember számára nélkülözhetetlen vitaminokat és tápanyagokat biztosítanak.

Mi a méz?

A méh a virágok nektárját gyűjti össze és azt saját szervezetében alakítja át, majd a l épek sejtjeiben tárolja, s viaszréteggel fedi. EZ A MÉZ. Maga a méz többféle cukrot tartalmaz (gyümölcscukor, szőlőcukor), ami a méz kristályosodását befolyásolja. A természetes cukrok mellet számtalan hasznos anyag található benne mint például: szerves savak, vitaminok, enzimek, ásványi anyagok és illóolajok. A méz természetes édesítőszer, mely könnyen felszívódik. Fertőtlenítő és baktériumölő hatású, ezért külsőbelső gyulladások és sebek kezelésére egyaránt alkalmas. További hatása, hogy támogatja az emésztést, a májat, a vízkiválasztást, valamint táplálja az izmokat és nyugtató hatású. Segíti az elalvást és erősíti a gyenge szívet.

Akácméz

Hazánk mai faállományának mintegy 24% teszi ki. Ez a fafajta Európa egyetlen országában sincs ilyen mértékben jelen (körülbelül 345 ezer ha), mint Magyarországon. Hazánkban az egybefüggő akácerdők miatt a jó minőségű magyar akácméz világszerte kivívta magának az elismerést, ezért gyengébb minőségű mézek javítására is felhasználják.

Színe kristálytiszta, a halvány sárgától az enyhén zöldes árnyalatig változhat. Az akácméz kellemes harmonikus ízű, gyengén akácvirág illatú. Magas gyümölcscukor tartalma miatt hosszan folyékony marad. Nyugtató hatású, a gyomorsav túltengés által az emésztési zavarokat is enyhíti. Íze, pedig hozzájárul ahhoz, hogy a kisgyermekek és az idősebbek is előszeretettel fogyaszthatják napi szinten is. Mindezek mellett robizin és akacin tartalma enyhíti a köhögést. Jó fertőtlenítő hatású.

Vegyes virágméz

A virágméz halvány barnától a sötétbarnáig terjedhet, ami nagyban függ, hogy mely virágok nektárjából gyűjtötték a méhek. A vegyes virágméz a magas szőlőcukor tartalma miatt hajlamos a gyors kristályosodásra, mely folyékony és kristályos részre bomlik. A kristályosodás természetes folyamat és nem jelenti a méz minőségi romlását. A virágméz sütemények ízesítésére és önmagában való fogyasztásra kiválóan alkalmas.

 

Hársméz

Kis- és nagy, valamint ezüst levelű hársak alkotják Magyarország hárserdeit. Sárgás, vagy zöldes álernyős virágzatú fafaj. A növény nem igényel mesterséges kezelést, ezért nincs növényvédelem.

A a világos barnától a közép barnáig terjedhet, amely a gyűjtés idejétől függ. Karakteres, erős, kissé kesernyés ízű, illata intenzív, hársillatú. A hársméz nyugtató hatású méz, meghűléses betegségekre, vagy annak megelőzésére, hörghurutra is kiváló, de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Továbbá nyugtató hatású, ezért idegesség ellen is javallott.

Facélia méz / Mézontófű

Az akác után az egyik legtöbb nektárt adó növények közé sorolható. Ennek köszönhetően a Facélia méz másik neve a Mézontófű. Facélia méz kellemes, enyhén citromos illatú, selymes zamatú. Színe a világos víztisztától a barnásig terjedhet. Magas gyümölcscukor tartalma miatt lassan kristályosodik.

A facélia méz jó fertőtlenítő, bőrápoló hatású, kiválóan gyógyítja az égett bőrt. Jelentősen befolyásolja a vér koleszterin szintjét.

Napraforgó méz

A napraforgó termesztett növény, melyet a növényolaj előállítás mellett takarmánynövényként hasznosítanak. A napraforgó átlagosan 1,5-2,5 méter között változik, tányér alakú sárga virágú növény.

A napraforgó méz folyékony állapotban aranysárgától a narancssárga színig változhat. Íze karakteres kissé erős, csípős jellegű, illatos méz. Kristályosodó méz, mely kristályosodása két fázisra bontható: alul kemény, felül folyékony állagú mézzé válik szét. Kiválóan alkalmas sütéshez, de erősítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása is ismert. A savtartalma miatt gyomorsav túltengésben szenvedőknek nem ajánlott. A napraforgó méznek nagyon magas az E-vitamin tartalma.

Repce méz

Magyarország egész területén folyik repcetermelés. Tavasszal az első tömegesen nektárt adó kultúrnövény a repce. Virágzása során a településeket körülvevő földek egyöntetű sárga virágtengerré alakulnak.

Méze a folyékony állapotban sárga színű, magas szőlőcukor tartalma miatt gyorsan kristályosodik.

Kristályos állapotban szinte vagy teljesen fehér színű. Fogyasztása ajánlott szellemi és fizikai munkát végzőknek, sportolóknak. A repce méz savtartalma nagyon alacsony emiatt a gyomorsav túltengésben szenvedőknek is ajánlott. Cukrai egyszerű cukrok, (monoszacharidok), ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.

Selyemfű méz 

(Selyemkóró vagy Vaddohány)

A selyemfű nagyjából az akáccal egy időben került Magyarországra, elsősorban a Kiskunságban talál ható meg a növény. A fi nom, illatos, vadon termő növényről gyűjtik a méhek a nektárt, melyből egy igen erőteljes, jellegzetes, fűszeres, illatos mézet termelnek. A selyemfű méz sárgás árnyalatú, mely lassan kristályosodik a méz magas gyümölcscukor tartalma miatt. A francia konyha kedvelt alapanyaga, húsok puhításához, „fűszerezéséhez” kiváló. Pollentartalma alacsony, mert a méhek nem gyűjtik a virágporát, ennek köszönhetően az allergiások is fogyaszthatják. Hatásaként ismert, hogy gyulladáscsökkentő, vérnyomás szabályozó hatású, szervezeterősítő. . Magyarországra jellemző mézfajta, világpiacon alig ismert mézek közé tartozik.

Különleges mézek

Pohánka méz / Hajdina méz

Íze nagyon karakteres, fűszeres. Pohánka méz ásványi anyagokban gazdag (magnézium, foszfor, vas, kalcium). P és B vitamin található meg benne, melyből a P- vitaminnak köszönhetően a rák megelőzésében játszik főszerepet. Jó eredményekkel alkalmazták egyes daganatos megbetegedések (pl: vastag- és végbéldaganat) kezelésében.

Keringési és érrendszeri zavarokban küzdőknek ajánlható továbbá, erősíti a szív és érrendszert valamint a vérnyomáscsökkentő hatása is ismert.

Erdei méz

Dunántúlon termelt erdei méz, melyet az erdei növények nektárjából gyűjtöttek a méhek. Az erdei méz színe sötétbarna, íze kellemes,fűszeres aromás.

Medvehagyma méz

A medvehagyma méz ritkaságnak számít, hazánkban vannak Európa legnagyobb medvehagymás területei. A fehér virágok nektár képzése érzékeny az időjárásra, ezért nem mindig tudnak a méhek megfelelő mennyiségű nektárt gyűjteni. A kaptárok előtt még igen, a kipergetett mézen, azonban már nem érezhető a medvehagyma illata. Fűszeres, kifejezetten kellemes aromájú pikáns ízű méz, melynek színe világos barna.

Medvehagyma méz hatása a fokhagymához hasonlít, a C-vitaminpótlást segíti elő. Természetes antibiotikum. Influenzás betegségeknél is ajánlott. Értékes hatóanyagainak köszönhetően kiváló erősítőszer, szívvédő hatású . A medvehagyma méz gátolja az érelmeszesedést és tisztítja a vért. Kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Javítja a gyomor által okozott szívzavarokat és bélpanaszokat. A medvehagyma méz köhögés esetén kiváló, valamint reumás betegségek ellen is igen jó hatású. Csökkenti a koleszterin szintet.

Galagonya méz

Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Erősen fokhagymaillatú, levelei kora tavasszal jelennek meg és áprilisban, valamint májusban virágzik.

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik. A galagonyát gyógynövényként is alkalmazzák: jótékony hatással van a szívműködésre.

A galagonyaméz színe a közép barnától a sötét barnáig terjed, egyedi íz aromájú méz. Gyorsan kristályosodik, mely nem jelenti a méz minőségi romlását, ez egy természetes folyamat. A galagonya méz hatása, hogy csökkenti a szív és érrendszeri betegségeket, javítja a szív koszorú ereiben a vérkeringést. Erősíti a szívizom sejteket, valamint fokozza azoknak a teljesítő képességét. Érelmeszesedésre és szívpanaszokra ajánlott. Harmonizálja a vérnyomást. Hatása mellett az ínyenc mézfogyasztóknak kedvence lehet.

Erdei méz

A Dunántúlon termelt erdei méz, melyet az erdei növények nektárjából gyűjtötték a méhek. Az erdei méz színe sötétbarna, íze kellemes, fűszeres, aromás.

Gesztenye méz

Szelídgesztenye fáról gyűjtött méz, a borostyán sárgától a sötét barnáig terjed. Íze enyhén kesernyés. A gesztenye méz fogyasztása elősegíti a vérképzést és a fáradt kimerült szervezetre jótékony hatással van. A rendszeres fogyasztása megakadályozza a trombózis kialakulását, valamit a visszértágulat mérsékelésére is jó hatással van.

Koriander méz


A koriander latin neve C o r i a n d r u m sativum, különleges méz is e növény nektárjából származik. E mézkülönlegesség színe világos- és közép barna között változik. A fűszernövény méze az ízületi bántalmakra is kiváló. Serkentően hat az emésztésre, megszünteti a felfújódást, szélhajtó, emésztésjavító és vértisztító hatású.

Mézharmat méz / Édes mézharmat

E fajtaméz nem a virágok nektárjából készül, hanem a méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő. Emiatt a virágportartalma elenyésző. Nagyon sötét, szinte fekete színű, enyhe illatú, markáns ízű méz. Többnyire sokáig folyékonyak maradnak, de egyes típusok gyorsan kristályosodnak. Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása jó étrendi hatású. Kizárólag önmagában (kenyérrel-vajjal, müzliben) fogyasztandó, esetleg italok ízesítésére is használható. Tejben fogyasztva különlegesen finom.

Bodzás akácméz

Akácmézből és bodza virágból előállított termék, mely a bodza virágának illatát és íz világát is visszaadja.

Levendulás akácméz

Akácmézből és levendula virágból előállított termék, melyen a levendula virágának illatát és íz világát is visszaadja.

 

Méhészeti termékek

Virágpor

A virágpor egy sokszínű anyag, mely 20-47%.- ban tartalmaz emészthető fehérjéket, amelyben megvan az összes aminosav, cukor, ásványi anyag, zsír, zsírsav és vitamin. Hatása közül ismert, hogy növeli a vörösvérsejtek számát, erősíti a szívizmot, csökkenti a depressziót, fi zikai és szellemi kapacitásnövelő valamit a sejtekre regeneráló hatással bír. Minden korosztálynak ajánlott, a kisiskolásoknak a tanulás segítségére és sportolási teljesítmény növeléséhez alkalmazható, felnőtteknél kialakult fekélyes lábak kezelésére is kiválóan alkalmas.

Propolisz

A propoliszt a fák hajtáscsúcsairól gyűjtik a méhek. Főbb alkotóelemén a propolisz flavonon kívül igen gazdag aminosavakban, vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, cinkben, szelénben, vasban és közel 30 féle nyomelemben. A propolisz természetes antibiotikum, baktériumölő, gyulladás gátló és fájdalomcsillapító hatású, mely ösztönzően hat a sejtek regenerálására, az immunrendszer működését fokozza és a fáradság ellen is jótékony hatással bír.

 

Méhpempő

A méhpempő sárgás- fehér színű, savanykás ízű pép, amivel a dajkaméhek az anyákat és az álcát táplálják. A pempő fehérjetartalma a szerint változik, hogy milyen korú a fiasítás.  A pempő képlékeny, aludttejszerű, tapadós, finom szemcsés, zamatos, kaparós eleség. Vízben, alkoholban jól oldódik.

Összetétele:

 • Szénhidrát: 15%
 • Fehérje: 13%
 • Asparaginsav:16%
 • Lipidek: 5%
 • Ásványi anyagok: 1%
 • Hamu tartalom: 1,5-2,2%
 • Ph-ja: 3,8
 • Vitaminjai: B1; B2; B5; B6; B12; A; C; D; E
 • Ásványtartalma: K; Ca; Cu; Si; P; Fe

Hatásai:

 1. Erősítő és Energetizáló hatás
  Betegség alatti, utáni állapotból való felerősítésnél, kitűnő. Elősegíti a fiatal szervezet normális fejlődését, a felnőtt vagy az idősödő szervezetet pedig, biológiailag erősíti, sejtjeit megújítja. A fiatal szervezet növekedésének elősegítése mellett az öregedést lassítja.
 1. Méregtelenítő
  Szedésekor a szervezet intenzív méregtelenítése következik be, mely javítja az anyagcserét a szervezetet alkotó sejtek szintjéig. Azt lehet mondani, hogy “ott segít, ahol baj van”. A méhpempő az összetételében található különleges kötések, proteinkombinációk, immunoglobulinok, telítetlen zsírsavak – különösen az Omega 4 és 6 – által méregtelenít, regenerálja a sérült sejteket. A méhpempő talán a leg hatékonyabb méregtelenítő hatóanyag, amit ismerünk.

 

 1. Immunerősítés
  A méhpempőnek kitűnő immunerősítő és antivirális hatása van, ezért hatásos járvány idején az influenza megelőzésében. Amikor az immunrendszer nem működik rendesen, akkor jelentkeznek a különböző betegségek. A méhpempő, a proteinkombinációi és a benne lévő különleges kötéseknek köszönhetően, erősíti és jobb funkciót biztosít az immunrendszernek. Immunerősítésre ajánlott 7 – 8 napos kúra

 

 1. Hepatitisz
  A hepatitisz összes típusa esetén, ajánlott méhpempő kúrát tartani. 90 napos kúra ajánlott, reggelente 3 gramm éhgyomorra, nyelv alatt elszopogatni 30 perccel étkezés előtt.

 

 1. Daganatok ellen
  Csak a tiszta méhpempőben található meg a 10-HDA (hydroxy-decenoic sav), mely gátolja a daganatos sejtek kialakulását és növekedését. Javasolt adag, napi 1 gramm, reggel nyelv alatt elszopogatni, 60 napos kúra formájában, amit évente 2-3-szor meg kell ismételni. A kúra idején ajánlott vegetáriánus étrendet tartani sok nyers gyümölccsel és zöldséggel, ami elősegíti a tiszta méhpempő hatékonyságát.

 

 1. Érelmeszesedés
  A méhpempő az érelmeszesedés vagy más néven ateroszklerózis kezelésére jótékonyan hat. Ajánlott 40 – 50 napos kezelés, 2 gramm reggel éhgyomorra nyelv alatt felszívódva, 30 perccel étkezés előtt. A kezelést szükség esetén évente 2 – 3-szor ismételjük meg.

   
 2. Szív és vérkeringés
  A méhpempő jó hatással van a szív és a keringési zavarok kezelésében. Bioaktív anyagokat tartalmaz, melyek erőteljesen ösztönzik az antitestek és a fehérvérsejtek képződését, lassítja az érelmeszesedést – szklerózis –, megakadályozza az értágulást, csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Keringési zavarokra, szívbetegségekre a pempő általában igen jó hatású, több szívbeteg orvos állította már, hogy a méhpempő a “szívesek kenyere”.

 

 1. Koleszterinszint csökkentés
  A méhpempő csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögök kialakulását meggátolja az erekben. Ezért szedése ajánlott a szívinfarktus megelőzésében. Ajánlott adagolás, napi 2 gramm reggel, éhgyomorra nyelv alatt felszívódva, 30 perccel étkezés előtt.

 

 1. Vérszegénység
  A méhpempő szedése során, nő a vörös vérsejtek száma és minősége. A vérszegénységet 4 hetes kúrákkal kezelhetjük, napi 3 – 4 gramm reggel 30 perccel étkezés előtt, nyelv alatt felszívódva. Ha a betegség súlyosabb, növeljük a napi adagot.

 

 1. Cukorbetegség
  A méhpempő hatással van a hasnyálmirigyben található, az inzulin termelésért felelős Langerhans-szigetek felépülésére. A hasnyálmirigy felszabadul a fokozott inzulintermelés kényszere alól. Csökkenti a cukorbetegséggel járó testi és lelki kimerültséget. 6 – 8 hetes kúrát tartsunk, mely alatt 2 – 3 gramm méhpempőt fogyasszunk reggel éhgyomorra, 30 perccel étkezés előtt, nyelv alatt felszívódva.

 

 1. Csonttörés, Csontbetegség
  A méhpempő egyik legismertebb gyógyító hatása, hogy elősegíti a csontszövet termelődését, ezáltal a csontok regenerálódnak és a gyógyulás ideje lerövidül. Csonttörés esetén 45 napos kúra ajánlott, 2 gramm méhpempőt fogyasszunk 30 perccel étkezés előtt, nyelv alatt felszívódva.

 

 1. Csontritkulás
  A nőknél, 40 év fölött gyakran előforduló betegség a csontritkulás. A méhpempő segíti a petefészek működését az ösztrogén hormon termelésének serkentésével. E hormon hiánya okozza a csontritkulást. 40 - 45 év fölött ajánlott évi kétszer 60 napos méhpempő kúrát tartani, napi 1 grammos adagolással, reggel éhgyomorra, 30 perccel étkezés előtt nyelv alatt felszívódva.

 

 1. Potencianövelő
  A férfiakat mindég foglakoztatta, hogy mely módszerekkel vagy szerekkel fokozhatják férfiasságukat, hogy kezelhetik az impotenciát vagy a meddőséget valamint a spermaképződést. A méhpempő a méhcsaládban biostimulatorként hat, tehát befolyásolja a közösség fejlődését, a királynő – anyaméh – termékenységét és életének hosszát. A méhpempő használata növeli a tesztoszteronszintet a vérben, aminek fontos terapeutikus hatása van az endokrin alapú meddőség vagy impotencia kezelésében. A méhpempő az emberi testben is hasonlóan hat, a bioaktív hatása fokozza a termékenységet. Ajánlott adag: 80 – 90 napos kúra, naponta 2 gr. reggel étkezés elótt 30 – 40 perccel, nyelv alatt felszívódva.

 

 1. Meddőség, Női problémákra
  A méhpempő segít a női bajoknál, vetélés, meddőség, változó kor esetében. Ugyanis, növeli az ovulációt kiváltó luteinizáló hormonok szintjét a vérben. A petefészek működéséért, valamint a menstruációs ciklus szabályozásáért, ez a hormon a felelős. Meddőség esetén 1 – 2 grammos kúrát tartsunk, 28 napig, reggel éhgyomorra nyelv alatt felszívódva fogyasszuk, majd szünetet tartunk 28 napig, utána megismételjük a kezelést.

   
 2. Várandós anyukáknak
  A méhpempő fokozza a termékenységet, a magzat fejlődéséhez egy természet által gondosan összeválogatott táplálékot tartalmaz. A terhességi vérszegénységet is csökkenti. Stimulálja a peteérést, valamint serkenti a tejelválasztást. A koraszülés megelőzésében is fontos szerepet játszik A terhesség előtt 30 nappal, valamint a terhesség első 60 – 70 napjában ajánlott adag reggelente 1 gramm éhgyomorra, 30 – 40 perccel étkezés előtt, nyelv alatt nyelv alatt felszívódva.

 

 1. Öregedés gátló hatás
  A méhpempő késlelteti az öregedést, a szenilitást, az időskori elbutulást – demencia –, erősíti az emlékező képességet. Ajánlott évi három 60 napos méhpempő kúra, napi 2 gramm adagolással, reggel éhgyomorra, 30 perccel étkezés előtt, nyelv alatt felszívódva. 

 

 1. Szklerózis multiplex
  A méhpempő bizonyítottan gyógyító hatással van a szklerózis multiplex, amiotrofiás szklerózis, Charcot- és Lou Gehrig-betegség néven ismert betegségre. A világon a legjobb eredményeket ezen a téren egy román orvos érte el, aki egy eddig szokatlan adagolási módszert alkalmazott, azaz napi 8-10 grammot 7 napig, négy hetes szünettel, ezután a kúrát megismételte. A tünetek nagymértékben csökkentek.

 

 1. Alzheimer-kór
  Ugyancsak ismert a méhpempőnek az alzheimer-kór esetében kifejtett igen hatékony gyógyhatása, hiszen segít a szervezetet az elhalt sejtek újratermelésében, képes megállítani a degeneratív folyamatokat a központi idegrendszerben. Ajánlott 10 napos kúratartása, napi 5 - 10 gramm, majd 20 napos szünet. Ezután a kúrát meg kell ismételni évente hatszor.

 

 1. Ízületi betegségek
  A méhpempő az ízületi fájdalmakat jelentősen lecsökkenti, a porckopás tüneteit enyhíti. Gyulladás gátló hatású, és gyorsítja a reumás eredetű ízületi gyulladás, porckopás gyógyulását. Ez annak köszönhető, hogy a méhpempő serkenti a gyulladás gátló kortizol hormon termelődését a mellékvesében, ami lassítja az ízületi degeneratív folyamatokat és elősegíti a porcszövetek regenerálódását. 35 - 45 napos kúra ajánlott, napi 1-3 gr. reggel, éhgyomorra, 30 perccel étkezés előtt, nyelv alatt felszívódva.

 

 1. Szemerősítő hatás
  A méhpempő fogyasztásával javíthatunk a látásunkon, így a pempő segí visszaszorítani a szemproblémákat. Ajánlott 2 - 3 hónapos kúra, napi 1gramm reggel éhgyomorra, étkezés előtt 30 – 40 perccel, nyelv alatt felszívódva.

 

 1. Gyermekgyógyászat
  A gyerekgyógyászatban a méhpempő kezeléssel nagyon jó eredményeket értek már el. A méhpempő jó hatása kimutatható a beteg és gyenge gyermekeknél. Különösen eredményes hatása van azoknál a gyerekeknél, akik hipotrofiában – valamelyik szerv fejletlensége – szenvednek, még olyan esetekben is, ahol a klasszikus terápia sem segített. A pempő 7 napi fogyasztása után már látható volt a testsúly növekedése, az általános állapot javulása, étvágy- és alvásproblémák megszűnése, turger szövet, a bőr rugalmassága és a bőr alatti szövet növekedése.

  A koraszülött gyermekeknél a pempő használata gyorsabb fejlődéshez vezet, mert a pempő erősíti és szabályozza az immunrendszert.

 

 1. Alkohol- és drogfüggőség
  A méhpempő nagyon hatékony az elvonási tünetek megszüntetésében, a drogfüggőség és az alkoholizmus kezelésében. Egy nagy adag – 25 gramm, mely százszorosa az eddig normálisnak tartott adagnak – a legtöbb esetben megszünteti az elvonási tüneteket (reszketés, szorongás, inkoherens gondolkozás stb.). Az adagolást 25 grammal kezdjük, majd naponta 1-2 grammal csökkentjük, 2-5 grammra. A kúra 3 hónapig tart.

 

 1. Hangszálak
  Az énekesek hangszálainak is nagyon jó tesz, a méhpempőben lévő savkeverék lazítja a hangszálakat. Az igénybevett hangszálakra ajánlott 1 gramm méhpempő szedése, reggel éhgyomorra, 30 perccel étkezés előtt, nyelv alatt felszívódva.

 

 1. Álmatlanság és Depresszió
  A méhpempő megszünteti az álmatlanságot, az étvágytalanságot, a depresszív tüneteket, javítja a közérzetet. Ez a leghatásosabb antidepresszáns. Mellékhatása nincs. Adagolás: 30 napos kúrák, napi 2 - 4 gramm méhpempő, reggel éhgyomorra, étkezés előtt 30 perccel, nyelv alatt felszívódva. A kúra után 1 - 2 hetes szünetet kell tartani, majd a kúrát újra lehet kezdeni.

 

 1. Bőrápolás
  A méhpempő belső használata esetén rendkívüli eredményeket lehet elérni a kozmetikában, a bőrápolás terén. A méhpempő normalizálja a faggyúmirigyek működését, így csökkennek a pattanások és a bőrgyulladások. Serkenti a bőrsejtek metabolizmusát, ami elősegíti a bőr nyomtalan és gyors hegesedését. Növeli az ösztrogéntermelést, így a bőrt finommá, selymessé és rugalmassá teszi.

  Külső használat esetén a méhpempő bőrre kenve kitűnő fiatalító hatással bír. Kenjünk a bőrre egy vékony réteget, hagyjuk fent 15 percig – ez idő alatt a bőr kipirosodik és megráncosodik, de nem kell megijedni –, ezután langyos vízzel lemossuk, és hagyjuk a bőrt megszáradni. Pár órán belül a bőr láthatóan finomabb és fényesebb lesz. A kezelést meg lehet ismételni 1-2 naponta, így a ráncok, foltok, elszíneződések fokozatosan eltűnnek.