Default welcome msg!

Méhviaszgyerták

Méhviasz A méhviasz egy természetes viasz, melyet a mézet termelő méhek (az Apis nembe tartozó méhfajok) állítanak elő. A méhviaszt apró pelyhek formájában, a 12 – 17 napos fiatal dolgozók választják ki a potrohuk hasi oldalán lévő mirigyekből. A méhviasz színe a fehértől a sötétbarnáig terjed a lép korától, a nektárt, virágport adó növénytől, a bábingtől, a feldolgozás módjától függően. Sárgás színét, színárnyalatát a virágporban lévő, zsírban oldódó karotinoid pigmentek okozzák. Természetes hőmérsékleten szilárd, +35 fok felett puhulni kezd és 62-65 fok melegen olvad. Ha sokáig áll a viasz hűvös helyen, akkor felszínét kristályos szerkezetű, szürkés, hamvas anyag lepi el ami +20 fok felett visszaalakul. A viasz élettani hatásai: antibiotikusak. Bőrünkre dörzsölve, finommá, puhává, rugalmassá teszi azt. Rágása hatásos a szénanátha ellen. Kenőcsőket, rúzsokat, krémeket készítenek belőle. Valaha a gyertyaöntés drága és nélkülözhetetlen anyaga volt. Díszgyertyákat még ma is készítenek belőle.

Nem található termék a megadott feltételekkel.